Stress

Heb je een burn-out of bore-out?

Ervaar jij een onbalans tussen werk en privé?

Stress is kortgezegd een teveel aan spanning in het lichaam. Ons lichaam heeft een stresssysteem wat ons helpt om goed te functioneren, om je in een staat van paraatheid te brengen. Ervaar jij momenteel een onbalans tussen werk en privé? Ervaar je een te hoog stress niveau? Heb je klachten die wijzen op overspannenheid?

Stress klachten

We onderscheiden gezonde en ongezonde stress. Een vorm van gezonde stress is bijvoorbeeld stress die je ervaart voor het houden van een belangrijke presentatie op het werk. De stress zorgt dat je gefocust bent, na de presentatie krijg je de tijd om weer te herstellen en verlaat de stress je lichaam.

Er is sprake van ongezonde stress als je te weinig tijd neemt voor herstel na een stressvolle periode of een grote inspanning. Je lichaam maakt teveel stresshormonen aan. De stress houdt aan, loopt zelfs op en leidt uiteindelijk tot klachten. Vaak ontstaat stress doordat je draagkracht (dat wat je aankunt) niet in balans is met je draaglast (dat wat er van je wordt gevraagd). Ongezonde of negatieve stress kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld conflicten op het werk of in relaties, geldzorgen, scheiding, ziekte, overlijden van een dierbare.

De meest voorkomende klachten bij stress zijn fysieke klachten zoals vermoeidheid, gebrek aan energie, schouder- en nekklachten en onrustig slapen. Daarnaast ontstaan psychische klachten, je maakt je meer zorgen, je hebt een gejaagd gevoel en kan lang blijven piekeren over dingen. Ook ontstaan er emotionele klachten, je kunt prikkelbaarder worden, sneller boos of in huilen uitbarsten.

Schakel mij in bij:

  • Bewustwording over de (emotionele) oorzaak van je stress
  • Het leren omgaan met angst- en piekergedachten
  • Het leren stellen van grenzen
  • Inzicht in je belastbaarheid versus je belasting op dit moment
  • Hulp bij structuur aanbrengen in je dagelijkse leven (timemanagement)
  • Het leren ontspannen middels meditatie en ademhalingstechnieken

“You don’t have to see the whole staircase, just take the first step”

*Martin Luther King*

Begeleiding bij Stress

Tijdens de sessies ben ik een luisterend oor voor je en help ik je bij het ontdekken van je pijnpunten. Welke verwachtingen heb je van jezelf en van de dingen die je bezighouden (denk aan werk, relaties e.d.)? En zijn deze verwachtingen ook realistisch?

Dit gaan we onderzoeken. Hierdoor ontstaat inzicht in en bewustwording van je patronen. Deze patronen hebben een oorsprong (oorzaak) en deze zal ook worden aangeraakt. Vanuit bewustwording en inzicht is (gedrags)verandering mogelijk. Ik bied je praktische handvatten waarmee je leert hoe je stress signalen kan herkennen, jezelf kan ontspannen en hoe je met lastige gevoelens om kan gaan zoals angst, onzekerheid, verdriet en boosheid. Hierdoor groeit je zelfacceptatie en leer je om meer van jezelf te houden. Je erkent meer waar je energie van krijgt en wat je energie kost. En daardoor kan je betere keuzes voor jezelf maken.

Mijn advies is om tijdig hulp in te schakelen in plaats van met bijvoorbeeld zelfhulpboeken de situatie op te lossen. Gun jezelf een coach voor persoonlijke aandacht, om tot de kern te komen van de situatie en een plan van aanpak op maat gericht op wat jij nodig hebt.

Hoe kom je in contact?

Het eerste contact is geheel vrijblijvend. Samen zullen we kijken naar de opties en de mogelijkheden.

Contact leggen

Het vraagstuk en het doel zal hierbij worden geïnventariseerd. Bel of  ‘boek een consult’.

Intake

We gaan dieper in op de materie, waarbij ik zal analyseren en adviseren.

Aan de slag

We gaan aan de slag met een vooropgesteld plan, waarin alle partijen zich kunnen vinden.

Waar mag ik je bij begeleiden?

Neem vandaag nog contact op en laten we beginnen.